Rehearsal Boxes nOva

Opdrachtgever: Kunstencentrum nOna
Locatie: Mechelen
Realisatie: 2001 – 2003
Ontwerpteam: David Driesen, Tom Verschueren ism. Geert De Ley
Fotografie: Vercruysse & Dujardin
Oppervlakte: 720 m²
pdf
Publicaties


Wegens ruimtegebrek ging het kunstencentrum nOna over tot het inpalmen van een aangrenzende voormalige drukkerij. Het gaat om een cluster van afzonderlijke bedrijfspanden met complexe staal- en betonstructuren, gelegen in een binnengebied van een bouwblok in hartje Mechelen. Een smal steegje verbindt de site met  het kunstencentrum en de straat. Het gebouw wordt omgevormd tot tijdelijke oefenzalen.


De ondertitel van het project 'united colours of nOna' verwijst niet alleen naar de tijdelijkheid van het project, maar ook naar de progressieve doelstelling van het kunstencentrum tot bevordering van culturele interactie. Elk van de oorspronkelijke 4 ruimtes wordt afzonderlijk in de verf gezet. Elke ruimte krijgt zijn eigen kleur, zijn eigen sfeer, zijn eigen identiteit. Alle onvolmaaktheden en details worden geabstraheerd, verzwicht door kleur.  De oefenruimtes zijn louter functionele ruimtes die voldoen aan de essentiële eisen van techniek en akoestiek.  Ze worden ingeplant als zwarte gaten, negatieve ruimtes. De positieve - architecturale - ruimte die zo ontstaat is een veelkleurig labyrint: een vormloze ruimte voor informeel gebruik: meditatie, ontspanning, overleg, expo, feest...


De ondertitel van het project 'united colours of nOna' verwijst niet alleen naar de tijdelijkheid van het project, maar ook naar de progressieve doelstelling van het kunstencentrum tot bevordering van culturele interactie. Elk van de oorspronkelijke 4 ruimtes wordt afzonderlijk in de verf gezet. Elke ruimte krijgt zijn eigen kleur, zijn eigen sfeer, zijn eigen identiteit. Alle onvolmaaktheden en details worden geabstraheerd, verzwicht door kleur.  De oefenruimtes zijn louter functionele ruimtes die voldoen aan de essentiële eisen van techniek en akoestiek.  Ze worden ingeplant als zwarte gaten, negatieve ruimtes. De positieve - architecturale - ruimte die zo ontstaat is een veelkleurig labyrint: een vormloze ruimte voor informeel gebruik: meditatie, ontspanning, overleg, expo, feest...