Residentie De Vakschool

Opdrachtgever: Recybuild
Locatie: Aarschot
Ontwerpteam: Tom Verschueren, David Driesen, Evelien Deprins, Kotryna Urbonaite
Credits 3D image: Rendoo
Schaal: 18 appartementen & een ondergrondse parking


Een samenspel van hoogteverschillen en geschiedenis
Residentie De Vakschool is gelegen in het centrum van Aarschot op een steenworp van de Grote Markt. Op de site bevindt zich momenteel nog een gebouw dat ooit een technische school was, genaamd de Vakschool.

Het interieur van de Vakschool heeft in de afgelopen jaren al haar authentieke elementen en ruimtelijkheid verloren door verbouwingen. Daarom wordt enkel de gevel in eclectische stijl met art-deco elementen bewaard. Achter de historische schoolgevel in rood-geel baksteenmetselwerk wordt een nieuw gebouw voorzien dat een zichtbare maar subtiele confrontatie aangaat met de bestaande gevel. Het schrijnwerk van de schoolfaçade wordt namelijk gedemonteerd zodat alleen openingen overblijven waardoor de gevel van het nieuwe appartementsgebouw af en toe zichtbaar wordt. De ramen van de nieuwe gevel verschillen in hoogte met de openingen van de bestaande gevel wat een speelse confrontatie tussen oud en nieuw teweegbrengt.

Naast de site bevindt zich een plantsoen waarvan de overgang naar de bebouwing een verloederde indruk geeft. dmvA zet daarom in op integratiearchitectuur waarbij een nieuw hedendaags, ingetogen kopgebouw een landmark vormt en het hoogteverschil opvangt tussen de twee parallelle straten. Het steile dak is een archetypische verwijzing naar de geschiedenis van Aarschot, zoals de Grote Markt en ‘s Hertogenmolens. Tussen het nieuwe kopgebouw en het plantsoen wordt een publieke buitentrap gecreëerd die een shortcut vormt naast het bouwblok en die aansluit op het aanwezige stadsweefsel van voetwegen. Met een stapsgewijze overgang van publieke naar semi-publieke ruimte naar private ruimte bevordert de trap de doorwaadbaarheid van de omgeving en wordt het stedelijk weefsel versterkt. 

Aangezien de oorspronkelijke binnentuin door de hoge aanliggende gebouwen overschaduwd wordt, kiest dmvA ervoor om de nieuwe binnenkoer een niveau hoger te plaatsen, waardoor deze luchtiger en lichter wordt. De semi-publieke ruimte wordt ontsloten via de buitentrap en een toegangssteegje met poort. De gelijkvloerse appartementen die zich onder de binnenkoer bevinden worden opgevat als patiowoningen zodat ze voldoende licht en lucht binnenkrijgen.

 

Naast de site bevindt zich een plantsoen waarvan de overgang naar de bebouwing een verloederde indruk geeft. dmvA zet daarom in op integratiearchitectuur waarbij een nieuw hedendaags, ingetogen kopgebouw een landmark vormt en het hoogteverschil opvangt tussen de twee parallelle straten. Het steile dak is een archetypische verwijzing naar de geschiedenis van Aarschot, zoals de Grote Markt en ‘s Hertogenmolens. Tussen het nieuwe kopgebouw en het plantsoen wordt een publieke buitentrap gecreëerd die een shortcut vormt naast het bouwblok en die aansluit op het aanwezige stadsweefsel van voetwegen. Met een stapsgewijze overgang van publieke naar semi-publieke ruimte naar private ruimte bevordert de trap de doorwaadbaarheid van de omgeving en wordt het stedelijk weefsel versterkt. 

Aangezien de oorspronkelijke binnentuin door de hoge aanliggende gebouwen overschaduwd wordt, kiest dmvA ervoor om de nieuwe binnenkoer een niveau hoger te plaatsen, waardoor deze luchtiger en lichter wordt. De semi-publieke ruimte wordt ontsloten via de buitentrap en een toegangssteegje met poort. De gelijkvloerse appartementen die zich onder de binnenkoer bevinden worden opgevat als patiowoningen zodat ze voldoende licht en lucht binnenkrijgen.