House HW

Opdrachtgever: HW
Locatie: Bonheiden
Realisatie: 2014 – 2015
Ontwerpteam: David Driesen, Tom Verschueren, Ines Verhaegen
Fotografie: Bart Gosselin


Het Vlaamse landschap wordt gekenmerkt door talloze ‘zonevreemde’ woningen, namelijk landelijk gelegen woningen die door het wegvallen van landbouwactiviteiten her en der als een relict in agrarisch en bosgebied staan ingeplant.

House HW is een zonevreemde woning gelegen op het einde van een doodlopende zandweg te midden van weilanden. De bestaande woning werd gebouwd in de jaren ’60 en bestond uit twee bouwlagen. De woning werd omgeven door talrijke serres en ‘koterijen’ die werden gesloopt. De bestaande woning werd na de afbraak van later toegevoegde volumes herleid tot een kubus en vormt de kern van de verbouwing. 

Het doel van de verbouwing was om de woon- en leefkwaliteit te verhogen uitgaande van de kwaliteiten van de plek: namelijk wonen in het groen met zicht op een weids landschap.

Het bestaande bouwvolume werd omboord met een zwevend plateau. Een wit stalen frame creëert en bakent zowel binnen- als buitenruimten af. Door de positionering van ‘kijkdozen’ rond de bestaande woning ontstaan terrassen en patio’s die de beleving van wonen in het groen maximaliseren.

Het doel van de verbouwing was om de woon- en leefkwaliteit te verhogen uitgaande van de kwaliteiten van de plek: namelijk wonen in het groen met zicht op een weids landschap.

Het bestaande bouwvolume werd omboord met een zwevend plateau. Een wit stalen frame creëert en bakent zowel binnen- als buitenruimten af. Door de positionering van ‘kijkdozen’ rond de bestaande woning ontstaan terrassen en patio’s die de beleving van wonen in het groen maximaliseren.