House in B

Opdrachtgever: Confidential
Locatie: Brugge
Realisatie: 2011 – 2013
Ontwerpteam: David Driesen, Tom Verschueren
Fotografie: Frederik Vercruysse
Oppervlakte: 50 m² (aanbouw)
Publicaties


Een klassiek herenhuis met renaissancegevel in hartje Brugge had een facelift nodig. Het mooie herenhuis werd overschaduwd door een gesloten achterbouw die de lichtinval en het uitzicht belemmerde. Na analyse werd besloten om de achterbouw af te breken en te vervangen en zo de kwaliteiten van de tuin tot hun recht te laten komen.

De bouwheer had de expliciete wens om in de tuin een zwembad te laten plaatsen. De beste oplossing voor de beschikbare ruimte was een smal zwembad over de lengte van de tuin. De tuin werd overal verhard voor de aanleg van het zwembad, maar ook omdat de bouwheer geen groene ambities had. Het resultaat is veeleer een patio dan een tuin, die past binnen de stedelijke context.
 

Voor de tuin alsook de nieuwe aanbouw werden grote keramische tegels gebruikt, waardoor de grens tussen buiten en binnen vervaagt. De aanbouw doet dienst als een overgang tussen het oude huis en het nieuwe gedeelte en is een soort van overdekte tuinkamer geworden die het hele jaar door beschikbaar is. Het volume is ingedeeld in vier kwadranten die flexibel kunnen ingedeeld worden door glazen schuifwanden en behelst een keuken, fitnessruimte, eetkamer, sanitair en bergruimte. Het dak voor de aanbouw was een uitdaging, aangezien de bouwvoorschriften in Brugge enkel hellende daken toestaan bij verbouwingen en uitbreidingen. Als oplossing werd een dak ontworpen met vier afgeknotte piramidedaken met dakkoepels die in elke kamer licht laten binnenstromen.

Het klassieke herenhuis is in zijn oorspronkelijke vorm gelaten, mits het voorzien van een nieuwe badkamer, het opschuren van de parketvloeren en het zwartverven van de muren, vloeren en plafonds. De donkere, gezellige uitstraling van het herenhuis contrasteert met de lichte meditatieve sfeer van de nieuwe aanbouw, maar brengen elkaar tegelijkertijd in balans.

Voor de tuin alsook de nieuwe aanbouw werden grote keramische tegels gebruikt, waardoor de grens tussen buiten en binnen vervaagt. De aanbouw doet dienst als een overgang tussen het oude huis en het nieuwe gedeelte en is een soort van overdekte tuinkamer geworden die het hele jaar door beschikbaar is. Het volume is ingedeeld in vier kwadranten die flexibel kunnen ingedeeld worden door glazen schuifwanden en behelst een keuken, fitnessruimte, eetkamer, sanitair en bergruimte. Het dak voor de aanbouw was een uitdaging, aangezien de bouwvoorschriften in Brugge enkel hellende daken toestaan bij verbouwingen en uitbreidingen. Als oplossing werd een dak ontworpen met vier afgeknotte piramidedaken met dakkoepels die in elke kamer licht laten binnenstromen.

Het klassieke herenhuis is in zijn oorspronkelijke vorm gelaten, mits het voorzien van een nieuwe badkamer, het opschuren van de parketvloeren en het zwartverven van de muren, vloeren en plafonds. De donkere, gezellige uitstraling van het herenhuis contrasteert met de lichte meditatieve sfeer van de nieuwe aanbouw, maar brengen elkaar tegelijkertijd in balans.