Zorglab

Opdrachtgever: Vives Noord, Bruges
Locatie: Brugge
Realisatie: 2016 – 2017
Ontwerpteam: David Driesen, Tom Verschueren, An-Sofie De Backer
Ingenieur Technieken: ASB
Fotografie: Bart Gosselin
Oppervlakte: 400 m²


Zorglab is een onderdeel van het campusgebouw Vives Noord te Brugge. Het gebouw werd in 2009 opgeleverd naar het ontwerp van De Vloed architects en is drieledig opgebouwd: een vrij gesloten betonnen sokkel, een driedubbel-hoge bovenbouw en een zwevend dakvolume. Kenmerkend voor dit schoolgebouw is het veelvuldig gebruik van dragende wanden en vloeren in zichtbeton.

dmvA werd gevraagd om het bestaande Zorglab, in de sokkel naast de dienstingang, om te vormen. Hierbij werd er door dmvA een architecturaal concept aangehaald dat zich baseert op de hedendaagse visie op het onderwijs. Vroeger werden de vakgebieden apart gehouden en hadden ze elk hun eigen gesloten lokaal, terwijl er tegenwoordig gestreefd wordt naar een open educatieve kruisbestuiving tussen de opleidingen.

De vleugel bestond oorspronkelijk uit drie lange, smalle traveeën die voor weinig flexibiliteit zorgden en de circulatie stroef maakten. dmvA besloot de drie ruimtes te onderbreken door een educatieve assistentie-woning in het midden van het Zorglab te plaatsen. Door deze transformatie wordt de het Zorglab omgevormd tot een vlot geheel van lokalen waarbij een kruisbestuiving tussen de vakgebieden wordt gestimuleerd. Aangezien het Zorglab voor verschillende vakgebieden in gebruik wordt gesteld, was het belangrijk om de ruimtes intelligent en multi-functioneel in te vullen. Zo is er een flexibiliteit gecreëerd en kan er vakgebied-overschrijdend gewerkt worden.

De centrale assistentie-woning, als het ware het hart van Zorglab, simuleert een huiselijke zorgwoning, maar is toch abstract. In de plaats van gesloten wanden te gebruiken, is de assistentie-woning ‘ommuurd’ door een open-kastsysteem. Er wordt zo voor toegankelijkheid en doorwaadbaarheid in het Zorglab gezorgd. De houten blokkader-façade rond de woning is niet alleen grensbepalend, maar ze kan ook, met een hoog expositiegehalte, als opbergplaats dienen.

De sokkel waarin Zorglab zich bevindt, is opgetrokken in beton. De strakke en koele betonarchitectuur werd behouden, maar werd gecomplementeerd door het gebruik van vurenhout. Door de toevoeging van dit warme materiaal wordt er een huiselijke sfeer geschept, dat uitnodigend werkt wanneer je het gebouw binnenstapt.

De vleugel bestond oorspronkelijk uit drie lange, smalle traveeën die voor weinig flexibiliteit zorgden en de circulatie stroef maakten. dmvA besloot de drie ruimtes te onderbreken door een educatieve assistentie-woning in het midden van het Zorglab te plaatsen. Door deze transformatie wordt de het Zorglab omgevormd tot een vlot geheel van lokalen waarbij een kruisbestuiving tussen de vakgebieden wordt gestimuleerd. Aangezien het Zorglab voor verschillende vakgebieden in gebruik wordt gesteld, was het belangrijk om de ruimtes intelligent en multi-functioneel in te vullen. Zo is er een flexibiliteit gecreëerd en kan er vakgebied-overschrijdend gewerkt worden.

De centrale assistentie-woning, als het ware het hart van Zorglab, simuleert een huiselijke zorgwoning, maar is toch abstract. In de plaats van gesloten wanden te gebruiken, is de assistentie-woning ‘ommuurd’ door een open-kastsysteem. Er wordt zo voor toegankelijkheid en doorwaadbaarheid in het Zorglab gezorgd. De houten blokkader-façade rond de woning is niet alleen grensbepalend, maar ze kan ook, met een hoog expositiegehalte, als opbergplaats dienen.

De sokkel waarin Zorglab zich bevindt, is opgetrokken in beton. De strakke en koele betonarchitectuur werd behouden, maar werd gecomplementeerd door het gebruik van vurenhout. Door de toevoeging van dit warme materiaal wordt er een huiselijke sfeer geschept, dat uitnodigend werkt wanneer je het gebouw binnenstapt.