Vlashoeve

Opdrachtgever: Vives Zuid vzw
Locatie: Kortrijk
Realisatie: 2015 – 2017
Ontwerpteam: David Driesen, Tom Verschueren, Ruben Van den Hove, An-Sofie De Backer
Ingenieur Stabiliteit: ASB
Ingenieur Technieken: DWE
Fotografie: Luca Beel
Oppervlakte: 3021,1 m²


De site met historische hoeve wordt omgevormd tot een levende annex van de bestaande scholencampus met als uitgangspunt het stimuleren van de synergie tussen de academische wereld en het bedrijfsleven. Binnen deze context gaat de opdracht verder dan het renoveren en herinrichten van de bestaande gebouwen, ook de publieke ruimte wordt bij het ontwerp betrokken.

Het project is een kruisbestuiving tussen de renovatie- en restauratieattitude gebaseerd op respect voor het historisch waardevol erfgoed en subtiele nieuwe toevoegingen die de leefbaarheid ervan vergroten. Landschappelijk wordt de tweeledigheid van de site versterkt: de groene long wordt ingezet als picknickweide, de koer krijgt de allure van een stedelijk activiteitenplein met een nieuwe uitkragende luifel. Door de vormgeving van de nieuwe ingrepen ontstaat er een dialoog tussen oud en nieuw.

Groene long versus activiteitenplein
Het stedenbouwkundig concept voorziet enerzijds in het behoud van de typische landschappelijke elementen zoals weide, boomgaard, dreef, houtwal en vijver. De groene zuidwestelijk gelegen boomgaard en weide wordt uitgewerkt tot park met picknickweide voor studenten. Het vierkante hoeveplein omboord in U-vorm door respectievelijk de schuur, de stallingen en de hoevewoning krijgt de allure van een stedelijk activiteitenplein. Een nieuwe uitkragende luifel in de vorm van een ‘boomblad’ met minimaal gedetailleerde sculptuur wordt een subtiele eyecatcher die een dialoog aangaat met zijn historisch omgeving en moet uitgroeien tot de ‘speakers’ corner’ van Kortrijk.

Gebouw wellbeing- en vitaliteitsmanagement: ‘einraumen’ door middel van 3 beglaasde lichtschachten.
Kenmerkend voor het bestaande gebouw is het gesloten karakter, de donkere ruimten en de structurele repetitieve opbouw. Wetende dat de nieuwe afdeling de nodige discretie en privacy vereist, wordt licht, lucht en beleving gecreëerd door middel van de toevoeging van 3 verticale lichtschachten afgedekt met een glazen dakvlakraam, die het licht laten binnendringen tot midden in het gebouw. Bijkomend wordt licht binnen getrokken door een aantal perforaties in de gevel, ingevuld met gearticuleerde ramen. Inwendig worden nieuwe trappen voorzien in gewapend beton ter verbetering van de circulatie en noodzakelijk voor de evacuatie en ontsluiting van de zolderverdieping.

Vlashoeve, schuur en stallingen: eerherstel!
Tijdens de verbouwingswerken van de vlashoeve eind jaren ’70 begin jaren ’80 werd de mooie schuur ingedeeld in hokjes waardoor de mooie open ruimte van weleer niet meer waarneembaar was. Functies in het gebouw werden intern verschoven waardoor de latere toevoegingen jaren ’70 en ’80 terug kunnen worden afgebroken. De nieuwe inkom van de administratieve vleugel bevindt centraal tussen de schuur en de stallingen. Een centraal vrijstaand volume met de sanitaire functies en lockers structureert de inwendige circulatie tussen stallingen en schuur. De stallingen worden gerenoveerd tot aparte kantoren en vergaderruimten. Op weloverwogen plaatsen wordt nieuwe beglazing voorzien die de interne leefbaarheid ten goede komen en de relatie met de omgeving versterken. De schuur wordt in ere hersteld en zal gebruikt worden als polyvalente zaal. Twee nieuwe trappen zorgen voor een veilige ontsluiting van de zolderruimte die optimaal gebruikt zal worden door extra werkplekken en vergaderruimten.

De binnenafwerking is basic, soms ‘brutalistisch’, soms minimalistisch, waarbij nieuwe toevoegingen in wit zullen worden geschilderd ter bevordering van dialoog tussen oud en nieuw. Nieuwe toevoegingen aan de buitenzijde zijn in zwartgelakt metaal en het buitenschrijnwerk wordt opgebouwd uit zwartgelakte stalen profielen voorzien van een gelijmde beglazing, zodat ook hier een dialoog tussen oud en nieuw ontstaat.

Gebouw wellbeing- en vitaliteitsmanagement: ‘einraumen’ door middel van 3 beglaasde lichtschachten.
Kenmerkend voor het bestaande gebouw is het gesloten karakter, de donkere ruimten en de structurele repetitieve opbouw. Wetende dat de nieuwe afdeling de nodige discretie en privacy vereist, wordt licht, lucht en beleving gecreëerd door middel van de toevoeging van 3 verticale lichtschachten afgedekt met een glazen dakvlakraam, die het licht laten binnendringen tot midden in het gebouw. Bijkomend wordt licht binnen getrokken door een aantal perforaties in de gevel, ingevuld met gearticuleerde ramen. Inwendig worden nieuwe trappen voorzien in gewapend beton ter verbetering van de circulatie en noodzakelijk voor de evacuatie en ontsluiting van de zolderverdieping.

Vlashoeve, schuur en stallingen: eerherstel!
Tijdens de verbouwingswerken van de vlashoeve eind jaren ’70 begin jaren ’80 werd de mooie schuur ingedeeld in hokjes waardoor de mooie open ruimte van weleer niet meer waarneembaar was. Functies in het gebouw werden intern verschoven waardoor de latere toevoegingen jaren ’70 en ’80 terug kunnen worden afgebroken. De nieuwe inkom van de administratieve vleugel bevindt centraal tussen de schuur en de stallingen. Een centraal vrijstaand volume met de sanitaire functies en lockers structureert de inwendige circulatie tussen stallingen en schuur. De stallingen worden gerenoveerd tot aparte kantoren en vergaderruimten. Op weloverwogen plaatsen wordt nieuwe beglazing voorzien die de interne leefbaarheid ten goede komen en de relatie met de omgeving versterken. De schuur wordt in ere hersteld en zal gebruikt worden als polyvalente zaal. Twee nieuwe trappen zorgen voor een veilige ontsluiting van de zolderruimte die optimaal gebruikt zal worden door extra werkplekken en vergaderruimten.

De binnenafwerking is basic, soms ‘brutalistisch’, soms minimalistisch, waarbij nieuwe toevoegingen in wit zullen worden geschilderd ter bevordering van dialoog tussen oud en nieuw. Nieuwe toevoegingen aan de buitenzijde zijn in zwartgelakt metaal en het buitenschrijnwerk wordt opgebouwd uit zwartgelakte stalen profielen voorzien van een gelijmde beglazing, zodat ook hier een dialoog tussen oud en nieuw ontstaat.