Pool K

Opdrachtgever: K-DC
Locatie: Grimbergen
Realisatie: 2007 – 2009
Ontwerpteam: David Driesen, Tom Verschueren, Christine Loos, Sofie Buggenhout
Ingenieur Stabiliteit: Util struktuurstudies
Fotografie: Frederik Vercruysse
Oppervlakte: 206 m² (polyvalente ruimte) & 103 m² (zwembad & dakterras)
pdf
Publicaties


Alhoewel de bouwheer al jaren droomde van een zwembad in zijn kleine stadstuin, verkoos hij toch om eerst zijn 17de eeuwse herenwoning te laten renoveren. Toen de aannemers klaar stonden om de verbouwingswerken aan te vangen, werd het leegstaande 19de eeuwse schoolgebouw achteraan grenzend aan de tuin te koop aangeboden. De bouwheer aarzelde geen moment. De verbouwingswerken aan de woning werden stopgezet, het schoolgebouw werd aangekocht.

Panoramisch’ zwembad
Na diverse analyses en intense discussies werd beslist om eerst het zwembadproject te realiseren. Niet alleen de grootte en ongunstige oriëntatie van de stadstuin, ook constuctieve motieven lagen aan de basis van het concept. Geen zwembad in de kleine ‘zonarme’ tuin, wel bovenop het dak van het schoolgebouw. Een intelligente structuur van kolommen en balken in gewapend beton is tegelijkertijd de structurele versteviging van het verloederde schoolgebouw alsook de constructie van het zwembad. Het gelijkvloers werd ingericht als een ‘buitenkeuken’, op de verdieping bevindt zich een polyvalente ruimte.

Gevoel van vrijheid
Op het dak zijn de borstwering, de vloer, de trappen en het zwembad afgwerkt met een witte polyurea coating. De witte naadloze afwerking creeert samen met het azuurblauwe water een zen sfeer. Het mooie uitzicht vanaf het dak op de omgeving versterkt het gevoel van vrijheid en vakantie. Wie wil er na een drukke werkdag niet zwemmen met een fantastisch zicht op de basiliek?

Na de werken aan het schoolgebouw vatte de bouwheer de renovatie en uitbreiding van zijn woning opnieuw aan. De aanwezige achterbouw is pas later aan de beschermde woning toegevoegd en heeft als groot nadeel dat het contact met de tuin verloren is gegaan. Er is weinig belevingswaarde binnen de achtergebouw en naar de tuin toe. Daarom is er geopteerd voor een transparant, open volume. Door dergelijke transparantie toe te passen lopen binnen en buiten in elkaar over en creëert men een meerwaarde naar lichten en zichten. De aangebrachte patio versterkt dit beeld, door de aanwezige zichten en lichten tot diep binnen het hart van de ruimte te trekken. Belangrijk is dat de ruimte zich zo niet alleen naar buiten opent, maar ook naar het monument zelf.

Gevoel van vrijheid
Op het dak zijn de borstwering, de vloer, de trappen en het zwembad afgwerkt met een witte polyurea coating. De witte naadloze afwerking creeert samen met het azuurblauwe water een zen sfeer. Het mooie uitzicht vanaf het dak op de omgeving versterkt het gevoel van vrijheid en vakantie. Wie wil er na een drukke werkdag niet zwemmen met een fantastisch zicht op de basiliek?

Na de werken aan het schoolgebouw vatte de bouwheer de renovatie en uitbreiding van zijn woning opnieuw aan. De aanwezige achterbouw is pas later aan de beschermde woning toegevoegd en heeft als groot nadeel dat het contact met de tuin verloren is gegaan. Er is weinig belevingswaarde binnen de achtergebouw en naar de tuin toe. Daarom is er geopteerd voor een transparant, open volume. Door dergelijke transparantie toe te passen lopen binnen en buiten in elkaar over en creëert men een meerwaarde naar lichten en zichten. De aangebrachte patio versterkt dit beeld, door de aanwezige zichten en lichten tot diep binnen het hart van de ruimte te trekken. Belangrijk is dat de ruimte zich zo niet alleen naar buiten opent, maar ook naar het monument zelf.