Lorette Convent

Opdrachtgever: City Site/ Van Poppel
Locatie: Mechelen
Realisatie: 2005 – 2014
Ontwerpteam: David Driesen, Tom Verschueren, Valérie Lonnoy
Ingenieur Stabiliteit: Jan Van Aelst bvba
Fotografie: Bart Gosselin
Oppervlakte: 4735 m²
Publicaties


De site van het ‘Loretteklooster’ bestaat uit een neo-gotische kloostergebouw met L-vormig grondplan enerzijds en uit een aantal Middeleeuwse woonhuizen, verschillende 19de eeuwse gebouwen en het Hooghuys langsheen de Drabstraat anderzijds. Zeer kenmerkend voor de oude kloostersite zijn de vorm en de serene en sacrale sfeer van de 2 buitenruimten.

Na bijna 20 jaren leegstand kwam er in 2007 een doorbraak in de ontwikkeling van het Loretteklooster door de opsplitsing van de site in 2 deelprojecten rond een gemeenschappelijke ondergrondse parking. De nv Costermans laat het neogotische kloostergebouw restaureren en omvormen tot diverse appartementen en lofts. City Site bouwt de ondergrondse parkeergarage onder het grote driehoekige binnenplein, restaureert de 3 Middeleeuwse woningen ’t Sweert en bouwt 8 appartementen en enkele handelsruimten langsheen de Drabstraat.

Het nieuwe architecturale concept streeft er naar om in het straatbeeld elke belangrijke bouwfase in de bouwgeschiedenis van de Drabstraat fysiek aanwezig te laten zijn: de Middeleeuwen in de hoedanigheid van de restauratie ’t Sweert, de 19de eeuw in het behoud van de typisch 19de eeuwse gevelarchitectuur van project ‘Lorette’ en de 21ste eeuw in de nieuwbouw ‘Melano’ naast het Hooghuys. Kenmerkend voor de gevels van de  nieuwe appartementsgebouwen is de straatverlichting die geïntegreerd wordt achter een opale beglazing in een klassieke raamopening. De witte gevels met de ‘lichtnissen’ verlichten de openbare ruimten, linken de Drabstraat met de 2 binnenpleinen en versterken er de sfeer. Functionaliteit en sacraliteit!

Het nieuwe architecturale concept streeft er naar om in het straatbeeld elke belangrijke bouwfase in de bouwgeschiedenis van de Drabstraat fysiek aanwezig te laten zijn: de Middeleeuwen in de hoedanigheid van de restauratie ’t Sweert, de 19de eeuw in het behoud van de typisch 19de eeuwse gevelarchitectuur van project ‘Lorette’ en de 21ste eeuw in de nieuwbouw ‘Melano’ naast het Hooghuys. Kenmerkend voor de gevels van de  nieuwe appartementsgebouwen is de straatverlichting die geïntegreerd wordt achter een opale beglazing in een klassieke raamopening. De witte gevels met de ‘lichtnissen’ verlichten de openbare ruimten, linken de Drabstraat met de 2 binnenpleinen en versterken er de sfeer. Functionaliteit en sacraliteit!