Loft MVA

Opdrachtgever: M-VA
Locatie: Brussel
Realisatie: 2004 – 2006
Ontwerpteam: David Driesen, Tom Verschueren, Toon Verboven
Ingenieur Stabiliteit: ASB
Fotografie: Frederik Vercruysse
Oppervlakte: 190 m²
Publicaties


De ogenschijnlijk zuivere rechthoekige fabrieksruimte had een aantal minpunten zoals de complexe onzuivere draagstructuur, de overgedimensioneerde kolommen in gewapend beton, de willekeurige inplanting van de schachten aan de zijwanden, het gebruik van ordinaire betonblokken als scheidingswanden. Er heerste een gevoel van chaos. 

Daarom werd de ruimte geabstraheerd door het omboorden van de loftruimte met witte gordijnen. Wanden en plafonds werden wit geschilderd. Alle dienstfuncties zoals keuken, wc, berging, douche, kasten, dressing bevinden zich in smalle restruimte achter de gordijnen die werden opgehangen aan kabelgoten.

In de loftruimte worden mobiele verrijdbare elementen geplaatst als slaapunit en badkamer. De mobiele units kunnen op verschillende plaatsen worden ‘ingeplugd’ aan de kabelgoten zodat de ruimte flexibel blijft in gebruik. Het stalen frame van de kubusvormige elementen wordt bekleed met transparante witte pvc dekzeilen. ’s Avonds worden de witte boxen gekleurde lichtobjecten en sfeergenerators.

In de loftruimte worden mobiele verrijdbare elementen geplaatst als slaapunit en badkamer. De mobiele units kunnen op verschillende plaatsen worden ‘ingeplugd’ aan de kabelgoten zodat de ruimte flexibel blijft in gebruik. Het stalen frame van de kubusvormige elementen wordt bekleed met transparante witte pvc dekzeilen. ’s Avonds worden de witte boxen gekleurde lichtobjecten en sfeergenerators.