Loft Loods 22

Opdrachtgever: dhr. Deleenheer
Locatie: Gent
Realisatie: 2016 – 2018
Ontwerpteam: David Driesen, Tom Verschueren, Ruben Van den Hove, Jente Bergmans
Ingenieur Stabiliteit: Lime bvba
Fotografie: Luca Beel
Oppervlakte: 190 m²


Loft Loods 22 is gelegen aan de Voorhavenkaai te Gent met zicht op de omliggende kades en de voorhaven. Een koppel met 2 kinderen kocht de laatst overblijvende loft die ze onder strikte voorwaarden zelf konden inrichten. dmvA kreeg van hen de opdracht om de loft een passende invulling te geven. Het programma is gestoeld op drie sleutelbegrippen: openheid, licht en privacy, waarbij de masterbedroom bij de leefruimte moest gelegen zijn. De bestaande ruimte was moeilijk indeelbaar door de complexe draagstructuur van het dak met stalen vakwerkspanten, stalen draagbalken en houten kepers. Voor de architecten was het een must om inrichting aan te pakken zonder het dak aan te raken.

Er werd gezocht naar een volume waarin de slaapkamers en badkamers konden gehuisvest worden, zonder te interfereren met het dak en de openheid van de loft te verstoren. Het resultaat is een driedimensionale vorm die letterlijk tussen de spanten van het dak slingert. Om de lichtintensiteit in de loftruimte te versterken werd beslist om de bestaande gebouwschil en dakstructuur in het wit te schilderen. Om de interactie tussen oud en nieuw te benadrukken werd het volume uitgevoerd in berken multiplex platen. De houten constructie werd opgehangen aan de bestaande stalen spanten door middel van ronde stalen kokers.

Er werd gezocht naar een volume waarin de slaapkamers en badkamers konden gehuisvest worden, zonder te interfereren met het dak en de openheid van de loft te verstoren. Het resultaat is een driedimensionale vorm die letterlijk tussen de spanten van het dak slingert. Om de lichtintensiteit in de loftruimte te versterken werd beslist om de bestaande gebouwschil en dakstructuur in het wit te schilderen. Om de interactie tussen oud en nieuw te benadrukken werd het volume uitgevoerd in berken multiplex platen. De houten constructie werd opgehangen aan de bestaande stalen spanten door middel van ronde stalen kokers.