In de stad

Opdrachtgever: Verelst Projectontwikkeling NV
Locatie: Mechelen
Realisatie: 2013 – 2021
Ontwerpteam: Tom Verschueren, David Driesen, Rob Naulaers, Gert-Jan Schulte, Jente Bergmans
Fotografie: Sergio Pirrone
Schaal: 6 appartementen


In één van de belangrijkste invalswegen naar het historisch centrum ontwierp dmvA een nieuwbouw met zes appartementen. Het project is een antwoord op de stedenbouwkundige context die gekarakteriseerd wordt door huizen uit de 19de eeuw, smalle kavels en de aanwezigheid van vlieten. Decennialang beten ontwikkelaars hun tanden stuk op het onbebouwde terrein langsheen de Sint-Katelijnestraat. De historische omgeving, kleinschaligheid, een oude zwevende stempelconstructie, het grillige perceel en de ligging langsheen een overwelfde vliet waren vaak breekpunten om een haalbare ontwikkeling te realiseren. Het project is een hedendaags doch integer antwoord op de vraag van een ontwikkelaar om zoveel mogelijk woonentiteiten te bouwen op een klein braakliggend terrein. ‘In de stad’ is een duurzaam, tijdloos en kleinschalig inbreidingsproject dat zich subtiel nestelt in het historische stadsweefsel met de geschiedenis als leidraad voor het concept.

De vliet die de achterkant van het grillige perceel begrensde heeft de footprint van het project bepaald: Het nieuwe volume neemt namelijk de vorm aan van de diepe bebouwing die ooit langs de vliet lag en zo is het historische weefsel hersteld. Het gebouw is een ingetogen interpretatie van de twee historische huizen met trapgevels aan de overkant van de straat en is ingedeeld in zes verschillende woonunits wat de individualiteit van het wonen mogelijk maakt. De nieuwbouw werd zo compact mogelijk ontworpen en er werd ingezet op tijdloze architectuur waarbij het welzijn van de bewoners voorop werd gezet. De 6 BEN-appartementen zijn zo ontworpen dat het aangenaam wonen is in het midden van de stad door middel van het behoud van privacy, kwalitatieve buitenruimtes, dubbelhoge (buiten)ruimtes, weidse uitzichten en een semipublieke buitenruimte die sociaal contact aanmoedigt. De fietsenstalling langsheen de semipublieke buitenruimte wordt opgevat als een ‘gaanderij’ om het sociaal contact tussen de bewoners te stimuleren. Ze kan ook flexibel ingezet worden als overdekte buitenruimte voor spelende kinderen. Een doorgang verbindt de straat met de semipublieke buitenruimte.

De vliet die de achterkant van het grillige perceel begrensde heeft de footprint van het project bepaald: Het nieuwe volume neemt namelijk de vorm aan van de diepe bebouwing die ooit langs de vliet lag en zo is het historische weefsel hersteld. Het gebouw is een ingetogen interpretatie van de twee historische huizen met trapgevels aan de overkant van de straat en is ingedeeld in zes verschillende woonunits wat de individualiteit van het wonen mogelijk maakt. De nieuwbouw werd zo compact mogelijk ontworpen en er werd ingezet op tijdloze architectuur waarbij het welzijn van de bewoners voorop werd gezet. De 6 BEN-appartementen zijn zo ontworpen dat het aangenaam wonen is in het midden van de stad door middel van het behoud van privacy, kwalitatieve buitenruimtes, dubbelhoge (buiten)ruimtes, weidse uitzichten en een semipublieke buitenruimte die sociaal contact aanmoedigt. De fietsenstalling langsheen de semipublieke buitenruimte wordt opgevat als een ‘gaanderij’ om het sociaal contact tussen de bewoners te stimuleren. Ze kan ook flexibel ingezet worden als overdekte buitenruimte voor spelende kinderen. Een doorgang verbindt de straat met de semipublieke buitenruimte.