HUB 01

Opdrachtgever: vzw Katho, Katholieke Hogeschool Kortrijk
Locatie: Kortrijk
Realisatie: 2011 – 2012
Ontwerpteam: David Driesen, Tom Verschueren, Emilie Dorekens (dmvA), Sabine Rosseel (A3 ontwerpburo /Art, Architecture And more)
Ingenieur Technieken: Bvba Studiebureel Vansteelandt
Fotografie: Mick Couwenbergh
Oppervlakte: 225 m²
Publicaties


HUB 01 is een mobiel woonstation, in opdracht van Vives Hogeschool in Kortrijk. Het is ontworpen door dmvA and A3 Ontwerpburo en gepresenteerd tijdens de Internationale Interieur Biënnale in 2012. Het concept is gebaseerd op drie principes: ‘mobiliteit’, ‘gepersonaliseerde studentenkamers’ en ‘educatief design’. Tijdens het laatste jaar werkten de studenten het concept mee uit.

Met zicht op globalisatie was er het idee om de studenten de kans te geven om hun eigen kamer naar verschillende plaatsen te verplaatsen en die te kunnen verbinden aan een centrale terminal door middel van een plug-in-systeem.

In Kortrijk is een terminal gebouwd die de vorm van een IPhone heeft. Deze mobiele terminal behelst een centrale keuken, een woonkamer en een badkamer. Door een eenvoudig verbindingssysteem (verstopt in de gele accordeon) kunnen de aparte kamers aan de terminal worden gekoppeld. De kamers bestaan telkens uit een zeecontainer als basis en hebben allemaal een ander concept. Zo is er een kamer met een back to basics concept, gebaseerd op ecologische principes en bedekt met planten. Een andere kamer is gebaseerd op passief wonen, waarbij de muren helemaal bekleed zijn met zonnepanelen en waarbij er een windturbine op het dak is geplaatst. De kamer met het skate platform is tijdens de Biënnale apart geplaatst, maar kan ook aan de terminal worden gekoppeld. Er zijn ook drie minimalistische witte units met een bed, toilet en werkruimte voor studenten die zonder afleiding willen leven en studeren.

De centrale terminal is gebaseerd op de afmetingen van een container (244 x 600) en kan, indien het moet verplaatst worden, gemakkelijk worden gedemonteerd. Het project is gebouwd met een toekomstige visie op educatie, wonen en de student: Educatief design.

In Kortrijk is een terminal gebouwd die de vorm van een IPhone heeft. Deze mobiele terminal behelst een centrale keuken, een woonkamer en een badkamer. Door een eenvoudig verbindingssysteem (verstopt in de gele accordeon) kunnen de aparte kamers aan de terminal worden gekoppeld. De kamers bestaan telkens uit een zeecontainer als basis en hebben allemaal een ander concept. Zo is er een kamer met een back to basics concept, gebaseerd op ecologische principes en bedekt met planten. Een andere kamer is gebaseerd op passief wonen, waarbij de muren helemaal bekleed zijn met zonnepanelen en waarbij er een windturbine op het dak is geplaatst. De kamer met het skate platform is tijdens de Biënnale apart geplaatst, maar kan ook aan de terminal worden gekoppeld. Er zijn ook drie minimalistische witte units met een bed, toilet en werkruimte voor studenten die zonder afleiding willen leven en studeren.

De centrale terminal is gebaseerd op de afmetingen van een container (244 x 600) en kan, indien het moet verplaatst worden, gemakkelijk worden gedemonteerd. Het project is gebouwd met een toekomstige visie op educatie, wonen en de student: Educatief design.