House VMVK

Opdrachtgever: VM-VK
Locatie: Sint-Katelijne-Waver
Realisatie: 2007 – 2012
Ontwerpteam: David Driesen, Tom Verschueren, Valerie Lonnoy, Katrien Geerinckx
Ingenieur Stabiliteit: ASB
Fotografie: Frederik Vercruysse
Oppervlakte: 506 m²
Publicaties


Het eerste huis van de klanten werd 15 jaar geleden gebouwd in een kubistische moderne stijl. Hoewel ze met hun twee kinderen graag in dit huis leefden, besloten ze voor een twee keer te bouwen. Aangezien hun eerste huis aan een drukke straat was gebouwd, begonnen ze te dromen van een rustige omgeving. Nadat ze een mooi bouwperceel hadden gevonden in een bos naast de Nete-vallei, kreeg dmvA de opdracht om hun nieuwe familiehuis te bouwen. De opdrachtgevers wilden een open en ruim huis met veel daglicht, doch privacy, waar ze in een gezellige sfeer konden ontspannen na een drukke dag.

dmvA maakte eerst een analyse van de bouwkavel. De belangrijkste karakteristieken waren de ongunstige oriëntatie (de straat is zuidgeoriënteerd), de dijk langs de Goorbosbeek op de kavel en de stedenbouwkundige voorschriften, nl. de verplichting om met schuine daken te bouwen. De uitdaging voor dmvA was duidelijk: Hoe bouw je op een respectvolle manier voor natuur en omgeving een familiehuis op een ongunstige georiënteerde site in een mooie bosrijke omgeving?

dmvA startte met het vervormen van een typisch zadeldak, gebaseerd op de stedenbouwkundige voorschriften. Vormstudies leidden tot een landelijke amorfe vorm van een verdraaid schilddak met verschillende hellingshoeken, dat rijst boven de dijk. Door een stuk uit het dak te ‘knippen’, krijgt het huis een sculpturale vorm.

Wegens privacy redenen, de oriëntatie van de straat en de hoogte van de dijk, plaatste dmvA de woonruimtes op de bovenverdieping, onder het schilddak. De ingang, de privé kantoorruimte, de garage, de slaapkamers en de badkamers zijn op de gelijkvloers geplaatst. Een monumentale witte tap leidt naar de ruime lichtrijke woonkamer met open keuken, georganiseerd rond een wit volume met een berging. Grote ramen geven zich op de groene omgeving en geven karakter aan de loft-achtige woonkamer. Een draaiende trap leidt naar de twee verdieping met een polyvalente ruimte, gelegen naast een impressionant dakterras. Het gebruik van witgelakt zink voor het dak en de muren benadrukt het huis als een icoon in de natuur.

dmvA startte met het vervormen van een typisch zadeldak, gebaseerd op de stedenbouwkundige voorschriften. Vormstudies leidden tot een landelijke amorfe vorm van een verdraaid schilddak met verschillende hellingshoeken, dat rijst boven de dijk. Door een stuk uit het dak te ‘knippen’, krijgt het huis een sculpturale vorm.

Wegens privacy redenen, de oriëntatie van de straat en de hoogte van de dijk, plaatste dmvA de woonruimtes op de bovenverdieping, onder het schilddak. De ingang, de privé kantoorruimte, de garage, de slaapkamers en de badkamers zijn op de gelijkvloers geplaatst. Een monumentale witte tap leidt naar de ruime lichtrijke woonkamer met open keuken, georganiseerd rond een wit volume met een berging. Grote ramen geven zich op de groene omgeving en geven karakter aan de loft-achtige woonkamer. Een draaiende trap leidt naar de twee verdieping met een polyvalente ruimte, gelegen naast een impressionant dakterras. Het gebruik van witgelakt zink voor het dak en de muren benadrukt het huis als een icoon in de natuur.