House S

Opdrachtgever: S-V
Locatie: Mechelen
Realisatie: 2005 – 2009
Ontwerpteam: David Driesen, Tom Verschueren, Sacha Bratkowsky, Christine Loos
Ingenieur Stabiliteit: Util struktuurstudies
Fotografie: Frederik Vercruysse
Oppervlakte: 238 m²
Publicaties


Centrale vide – glazen vloeren
Naar aanleiding van een gezinsuitbreiding beslisten de opdrachtgevers om hun rijwoning te verbouwen. De bestaande woning werd uitgebreid volgens van de voorgeschreven stedenbouwkundige regels 17m (gelijkvloers)-13 m (verdieping) -9m (zadeldak). Als antwoord op het ‘lichtprobleem’ op het gelijkvloers werd een centrale vide gecreëerd over de 3 bouwlagen. Om geen nuttige oppervlakte te verliezen werden glazen vloeren aangebracht tussen de verschillende niveaus.  De ‘lichtkoker’ organiseert en verbindt tegelijkertijd alle woonfuncties. Via een grote dakkapel valt het licht tot midden in de leefruimte.

‘Open thuis’ vs eigen plek
Het concept van de centrale vide met de glazen vloeren heeft eveneens een educatieve betekenis.  Een open opvoeding waarbij de nadruk ligt op het ‘samen-wonen’, is één van de basispijlers bij de opvoeding van kinderen. Door de glazen vloeren ontstaat een ruimtelijke transparantie waarbij de nadruk gelegd wordt op samen-leven. Alhoewel alle gemeenschappelijke ruimten visueel met elkaar verbonden worden, heeft iedereen zijn eigen kamer.

Straat vs tuin, gesloten vs open, donker vs licht, streng vs sculpturaal
De straatgevel is in al zijn facetten de tegenpool van de tuingevel. De vormentaal van de straatgevel is het gevolg van de zoektocht naar zonnewering, privacy, geslotenheid, stedelijkheid. Kenmerkend voor de voorgevel is niet alleen de verticaliteit, maar ook de eigentijdse interpretatie van de vroeger vaak toegepaste luiken. In schril contrast met de voorgevel is de achtergevel zeer open, maximaal beglaasd, helder en wit. De gebruikte vormentaal geeft aan de tuingevel een sculpturaal karakter.

‘Open thuis’ vs eigen plek
Het concept van de centrale vide met de glazen vloeren heeft eveneens een educatieve betekenis.  Een open opvoeding waarbij de nadruk ligt op het ‘samen-wonen’, is één van de basispijlers bij de opvoeding van kinderen. Door de glazen vloeren ontstaat een ruimtelijke transparantie waarbij de nadruk gelegd wordt op samen-leven. Alhoewel alle gemeenschappelijke ruimten visueel met elkaar verbonden worden, heeft iedereen zijn eigen kamer.

Straat vs tuin, gesloten vs open, donker vs licht, streng vs sculpturaal
De straatgevel is in al zijn facetten de tegenpool van de tuingevel. De vormentaal van de straatgevel is het gevolg van de zoektocht naar zonnewering, privacy, geslotenheid, stedelijkheid. Kenmerkend voor de voorgevel is niet alleen de verticaliteit, maar ook de eigentijdse interpretatie van de vroeger vaak toegepaste luiken. In schril contrast met de voorgevel is de achtergevel zeer open, maximaal beglaasd, helder en wit. De gebruikte vormentaal geeft aan de tuingevel een sculpturaal karakter.