House Oude Zak

Opdrachtgever: Confidential
Locatie: Brugge
Realisatie: 2013 – 2017
Ontwerpteam: David Driesen, Tom Verschueren
Fotografie: Bart Gosselin
Oppervlakte: 85 m²
Publicaties


De woning is gelegen te Brugge in de buurt van het stadspark. Achteraan de kavel loopt de Augustijnenrei en aan de overkant bevinden zich de toeristische Godshuizen van de Vette Vispoort. Het gaat om een verbouwing van een oud huis tot een moderne woning binnen een historisch kader. De oude woning miste comfort en de kelder en zolder werden wegens hun sombere toestand niet gebruikt. De bewoners wilden kort gezegd meer licht, meer ruimte en rechtstreeks contact met de mooie Reien.

In de authentieke woning is een sterk gevoel van opdeling van ruimtes aanwezig. dmvA trachtte dit kamergevoel te benadrukken door middel van subtiele interventies met respect en appreciatie voor de bestaande toestand. Voor de toevoegingen doorheen de woning werd telkens eenvoudig materiaal gebruikt, namelijk beton, hout, staal en metselwerk.

De onpraktische kelder met tongewelf werd opengemaakt en er werd een betonnen zitobject toegevoegd. Door het gebruik van glas vervaagt de grens tussen binnen en buiten en is er directer contact met de tuin en het water van de reien. Op de gelijkvloers is het terras afgesloten door vouwschuifpanelen. De stalen kaders met houten lamellen functioneren niet alleen als zonnewering, maar geven de bewoners ook de nodige privacy. Ze dienen bovendien ook als ruimtevormend orgaan: Naargelang de plaatsing van de panelen, wordt het terras getransformeerd tot een patio of derde kamer. Op de eerste verdieping werd in de slaapkamer een nieuwe ruimte-ervaring gecreëerd door een wandsysteem in een ziggurat-vorm te plaatsen. Op de zolderverdieping werd het niet-oorspronkelijke zadeldak vervangen door een elegant spantjesdak met lage kastenwand. Door het ritme van de spantjes wordt structuur architectuur.

De onpraktische kelder met tongewelf werd opengemaakt en er werd een betonnen zitobject toegevoegd. Door het gebruik van glas vervaagt de grens tussen binnen en buiten en is er directer contact met de tuin en het water van de reien. Op de gelijkvloers is het terras afgesloten door vouwschuifpanelen. De stalen kaders met houten lamellen functioneren niet alleen als zonnewering, maar geven de bewoners ook de nodige privacy. Ze dienen bovendien ook als ruimtevormend orgaan: Naargelang de plaatsing van de panelen, wordt het terras getransformeerd tot een patio of derde kamer. Op de eerste verdieping werd in de slaapkamer een nieuwe ruimte-ervaring gecreëerd door een wandsysteem in een ziggurat-vorm te plaatsen. Op de zolderverdieping werd het niet-oorspronkelijke zadeldak vervangen door een elegant spantjesdak met lage kastenwand. Door het ritme van de spantjes wordt structuur architectuur.