House LS

Opdrachtgever: LS
Locatie: Zonnebeke
Realisatie: 2012 – 2019
Ontwerpteam: David Driesen, Tom Verschueren
Ingenieur Stabiliteit: Lionel Steelandt
Fotografie: Bart Gosselin
Oppervlakte: 79 m²


House LS, een gezinswoning, is gelegen op een heuvelrug in de glooiende Nonnenbossen. dmvA en de bouwheer kenden elkaar al van hun samenwerking aan HUB 01, een student housing project, waarvan de bouwheer indertijd de aannemer was. Voor het eerste ontwerp, een ronde nieuwbouwwoning, werd een vergunning verkregen, maar werd door de buren nietig verklaard. De regelgeving over de ‘weekendzone’ waarin het terrein gelegen is, werd juridisch verder onderzocht en zo bleek dat enkel een verbouwing van de bestaande weekendwoning toegestaan was.

De bestaande woning bestaat uit een aaneenschakeling van twee ruimtes. Als aanvulling werd een langwerpig derde volume toegevoegd, dat gebouwd werd volgens het principe van een houtskeletbouw en dubbelhoog is. Bestaand en nieuw werden gebundeld door middel van een geplooide huid in gebrand hout en zijn door een schuin dak met elkaar verbonden. Het dak is gelift, waardoor er via een centrale vide een diagonaal zicht ontstaat in de ruimtes.

De integratie in de omringende natuur was een belangrijke factor in het ontwerpproces. Zo is er gekozen voor gebrand hout als circulair materiaal en kreeg de nieuwbouw grote schuiframen die het groen binnenbrengen en reflecteren. Om zo weinig mogelijk impact te hebben op de natuur werden geen bomen gekapt en werd het volume geplaatst op een platform. Op die manier kan de natuur onder de zwevende woning doorlopen. Bovendien zijn de werken stuk voor stuk uitgevoerd door de bouwheer zelf en is de woning zelfvoorzienend.

De bestaande woning bestaat uit een aaneenschakeling van twee ruimtes. Als aanvulling werd een langwerpig derde volume toegevoegd, dat gebouwd werd volgens het principe van een houtskeletbouw en dubbelhoog is. Bestaand en nieuw werden gebundeld door middel van een geplooide huid in gebrand hout en zijn door een schuin dak met elkaar verbonden. Het dak is gelift, waardoor er via een centrale vide een diagonaal zicht ontstaat in de ruimtes.

De integratie in de omringende natuur was een belangrijke factor in het ontwerpproces. Zo is er gekozen voor gebrand hout als circulair materiaal en kreeg de nieuwbouw grote schuiframen die het groen binnenbrengen en reflecteren. Om zo weinig mogelijk impact te hebben op de natuur werden geen bomen gekapt en werd het volume geplaatst op een platform. Op die manier kan de natuur onder de zwevende woning doorlopen. Bovendien zijn de werken stuk voor stuk uitgevoerd door de bouwheer zelf en is de woning zelfvoorzienend.