House BVA

Opdrachtgever: B–VA
Locatie: Turnhout
Realisatie: 2004 – 2007
Ontwerpteam: David Driesen, Tom Verschueren, Sacha Bratkowsky, Lindsay Rinckhout
Ingenieur Stabiliteit: ASB
Fotografie: Frederik Vercruysse
Oppervlakte: 324 m²
Publicaties


De gapende wonde in het straatbeeld wordt gehecht met een eenvoudig ondiep bouwvolume van 2 lagen met zadeldak. De vrij gesloten voorgevel opgetrokken in baksteen is een antwoord op de vraag van de bouwheer tot privacy aan de straatzijde. De toepassing van bakstenen als maaswerk (uit elkaar getrokken bakstenen) ter hoogte van de raamopeningen geeft geborgenheid en heeft een zonwerende functie. De woning wendt zich letterlijk af van de straat.

In schril contrast met de gesloten voorgevel is er de transparante tuingevel. Dak en wand zijn volledig in glas. Groen U-vormig profielglas en floatglas trekken licht in de woning en zijn bepalende sfeergeneratoren.

De interne organisatie speelt in op het open – gesloten principe. Dienstfuncties worden ingeplant aan de straatzijde. Leefruimten en slaapfuncties situeren zich aan de tuinzijde. Kenmerkend voor het grondplan is de verbindingsgang tussen straat en tuin die refereert naar de typisch Vlaamse steeg.

In schril contrast met de gesloten voorgevel is er de transparante tuingevel. Dak en wand zijn volledig in glas. Groen U-vormig profielglas en floatglas trekken licht in de woning en zijn bepalende sfeergeneratoren.

De interne organisatie speelt in op het open – gesloten principe. Dienstfuncties worden ingeplant aan de straatzijde. Leefruimten en slaapfuncties situeren zich aan de tuinzijde. Kenmerkend voor het grondplan is de verbindingsgang tussen straat en tuin die refereert naar de typisch Vlaamse steeg.