H30 – H32

Opdrachtgever: Stad Mechelen
Locatie: Mechelen
Realisatie: 2008 – 2013
Ontwerpteam: David Driesen, Tom Verschueren, Valerie Lonnoy, Katrien Geerinckx
Ingenieur Stabiliteit: Util struktuurstudies
Ingenieur Technieken: Studie 10 (HVAC & sanitair), Vitech (elektriciteit)
Fotografie: Frederik Vercruysse
Oppervlakte: 1050 m²


H30, een socio-culturele werkplaats voor jongeren, heeft als uitvalsbasis een oude schoolsite temidden van een bouwblok. De klaslokalen worden gebruikt als ateliers en repetitieruimten, buitenactiviteiten worden georganiseerd op de vroegere speelplaats. De ontsluiting van de site gebeurde via een smalle poort van een leegstaande woning. Het cultuurhuis had daardoor geen enkele relatie met de stad.

Het stedenbouwkundig concept voorziet de afbraak van het 17de eeuwse woonhuis en een nieuwbouw met kantoren aan de straatzijde (H32). Een overdekte binnenstraat, die gebruikt kan worden als galerij, ontvangstruimte of foyer, verbindt het cultuurhuis met de straat. Wanneer de glazen vouwwand open staat is elke passant welkom. De binnenstraat moedigt het publiek aan het binnengebied te verkennen. Ze geeft aan de achterliggende site een nieuwe ontsluiting op stedelijk niveau.

Op het plat dak boven niveau gelijkvloers bevindt zich de verbinding tussen voor- en achterbouw, vormgegeven als groen landschap bezaaid met diverse ronde lichtkoepels. Het achterliggende schoolgebouw biedt onderdak aan een aantal ateliers, artiestenfoyer, een repetitieruimte en een publiekszolder. Hier werden kleinschalige aanpassingen om te beantwoorden aan de technische geluidseisen in de radiostudies en theaterzaal doorgevoerd. Om de nieuwe bezoekersstroom te ondervangen implementeerden we nieuwe circulatiekernen in het gebouw.

Het concept van de gevels is een veruitwendiging van de werking van het cultuurhuis dat door middel van participatie en betrokkenheid de drempel zo laag mogelijk wil houden. De gevels van cultuurhuis die opgebouwd worden met diverse strips in plexiglas worden ontworpen en samengesteld door de kunstenaars van H30.

Het project is ontstaan uit een architectuurwedstrijd met een budget van 1,6 miljoen euro. Tijdens de verdere uitwerking van het ontwerp werd de focus van het gebouw gewijzigd naar een participatief proces, daar het budget werd terug geschroefd tot 950.000 euro. De participatie van dit proces leidde tot het aan de slag gaan van artistieke jongeren. Zij eigenden zich de ontwikkelde ruimtes toe.

Tijdens het uitvoeringsproces  besliste het stadsbestuur om het project uit te breiden met een aanpalend pand (Hanswijkstraat 32). Hierdoor ontstonden er wijzigingen aan het uitvoeringsdossier om de beide gebouwen aan elkaar te connecteren. Dit werd gerealiseerd met een minieme meerkost.

Op het plat dak boven niveau gelijkvloers bevindt zich de verbinding tussen voor- en achterbouw, vormgegeven als groen landschap bezaaid met diverse ronde lichtkoepels. Het achterliggende schoolgebouw biedt onderdak aan een aantal ateliers, artiestenfoyer, een repetitieruimte en een publiekszolder. Hier werden kleinschalige aanpassingen om te beantwoorden aan de technische geluidseisen in de radiostudies en theaterzaal doorgevoerd. Om de nieuwe bezoekersstroom te ondervangen implementeerden we nieuwe circulatiekernen in het gebouw.

Het concept van de gevels is een veruitwendiging van de werking van het cultuurhuis dat door middel van participatie en betrokkenheid de drempel zo laag mogelijk wil houden. De gevels van cultuurhuis die opgebouwd worden met diverse strips in plexiglas worden ontworpen en samengesteld door de kunstenaars van H30.

Het project is ontstaan uit een architectuurwedstrijd met een budget van 1,6 miljoen euro. Tijdens de verdere uitwerking van het ontwerp werd de focus van het gebouw gewijzigd naar een participatief proces, daar het budget werd terug geschroefd tot 950.000 euro. De participatie van dit proces leidde tot het aan de slag gaan van artistieke jongeren. Zij eigenden zich de ontwikkelde ruimtes toe.

Tijdens het uitvoeringsproces  besliste het stadsbestuur om het project uit te breiden met een aanpalend pand (Hanswijkstraat 32). Hierdoor ontstonden er wijzigingen aan het uitvoeringsdossier om de beide gebouwen aan elkaar te connecteren. Dit werd gerealiseerd met een minieme meerkost.