Extension house VB4

Opdrachtgever: VB
Locatie: Sint-Job In 't Goor
Realisatie: 2010 – 2011
Ontwerpteam: David Driesen, Tom Verschueren
Ingenieur Stabiliteit: ASB
Fotografie: Frederik Vercruysse
Oppervlakte: 26 m²
Publicaties


De bestaande woning is één van 20 vakantieverblijven gelegen in een dennenbos rond een ven. Enkele jaren geleden nam de gemeente de beslissing om het recreatiegebied om te vormen tot een volwaardige woonzone. Er werden specifieke bouwvoorschriften opgemaakt voor de reconversie van de vakantiewoningen.

Het eerste voorstel dat dmvA tekende voor de uitbreiding was gebaseerd op respect voor de natuur. Het concept waarbij een organische vorm bestaande uit 3 lobben tussen de pinussen slingerde, werd door de gemeente niet weerhouden. Bovendien werd dmvA verplicht om het nieuwe bouwvolume tegen de tipi aan te bouwen.

Subtiele dialoog
Het ontwerpvraagstuk werd herleid tot een vormstudie. De zoektocht naar de juiste vorm voor het nieuwe bouwvolume resulteerde in een zwevende balk, een ‘tunnelconstructie’ opgebouwd met trapeziumvormige houten portieken.  Voor- en achterzijde van het nieuwe bouwvolume worden volledig beglaasd.   
Het architecturale concept is gebaseerd op dialoog, een dialoog tussen oud en nieuw, gesloten versus open, geborgenheid versus transparantie, hout versus glas. Er ontstaat een subtiele diversiteit die door materialiteit en detail leidt tot eenheid!

Programma
Op functioneel gebied reorganiseert de uitbreiding de ganse woning. Een nieuwe inkom, badkamer, bibliotheek, werk- en eetkamer zijn de nieuwe functies.

Houtskeletbouw
Het nieuwe bouwvolume werd, naar analogie van de bestaande woning, opgebouwd volgens het principe van houtskeletbouw. De houten portieken van de bestaande woning en de uitbreiding zijn onafhankelijk en staan broederlijk naast elkaar. Zij zijn sfeerbepalend en worden ondermeer gebruikt als basisstructuur voor de bibliotheek. Structuur wordt interieur, structuur wordt functioneel.

Subtiele dialoog
Het ontwerpvraagstuk werd herleid tot een vormstudie. De zoektocht naar de juiste vorm voor het nieuwe bouwvolume resulteerde in een zwevende balk, een ‘tunnelconstructie’ opgebouwd met trapeziumvormige houten portieken.  Voor- en achterzijde van het nieuwe bouwvolume worden volledig beglaasd.   
Het architecturale concept is gebaseerd op dialoog, een dialoog tussen oud en nieuw, gesloten versus open, geborgenheid versus transparantie, hout versus glas. Er ontstaat een subtiele diversiteit die door materialiteit en detail leidt tot eenheid!

Programma
Op functioneel gebied reorganiseert de uitbreiding de ganse woning. Een nieuwe inkom, badkamer, bibliotheek, werk- en eetkamer zijn de nieuwe functies.

Houtskeletbouw
Het nieuwe bouwvolume werd, naar analogie van de bestaande woning, opgebouwd volgens het principe van houtskeletbouw. De houten portieken van de bestaande woning en de uitbreiding zijn onafhankelijk en staan broederlijk naast elkaar. Zij zijn sfeerbepalend en worden ondermeer gebruikt als basisstructuur voor de bibliotheek. Structuur wordt interieur, structuur wordt functioneel.