Co-housing De Mart

Opdrachtgever: EVP
Locatie: Rijmenam
Realisatie: 2017 – …
Ontwerpteam: Tom Verschueren, David Driesen, Ruben Van den Hove, Lennart Visser, Kotryna Urbonaite
Ingenieur Stabiliteit: Concreet
Schaal: 1580 m²


Reconversie van een oude school tot een co-housing project
Co-housing project De Mart is ontstaan uit een wedstrijd waarbij een nieuwe functie werd gezocht voor een oud buurtschooltje in een landelijke omgeving te Rijmenam. De kleine schoolcampus uit eind 19de eeuw wordt getransformeerd tot een co-housing project met 13 woongelegenheden. Het originele schoolgebouw met directeurswoning wordt deels bewaard en verbouwd tot woningen. Aan de schoolvleugel wordt een nieuw L-vormig volume toegevoegd met woningen en een gemeenschappelijke ruimte. Het nieuwe gebouw krijgt een zadeldak, analoog met de visualiteit van de school, om een harmonisch en herkenbaar geheel te creëren.

Door de toevoeging van de L-vorm onstaat een woonerf als hart van het collectief gebeuren, verwijzend naar een vierkantshoeve. De woonerf verbindt met een lusvormig pad alle woningen en wordt voorzien van elementen die het samenwonen bevorderen, zoals een barbecuezone, pingpongtafel… Er is ook een gemeenschappelijk ruimte voorzien met een keuken, een wasplaats en een sauna op de gelijkvloers. Op de verdieping komen er ruimtes die kunnen ingericht worden als co-working space of logeerruimte. Een groot deel van de site bestaat uit groene open ruimte waaronder volkstuintjes, speelzones, groene parkingruimte, een wadi en groenaanleg dat de biodiversiteit ondersteunt. Zonnepanelen zullen zorgen voor de elektriciteitsproductie van de private woningen en de gemeenschappelijke delen zoals de oplaadpunten voor elektrische wagens en fietsen.

Bij de vormgeving van dit project werd gezocht naar een woonomgeving met een evenwicht tussen het individuele en het gemeenschappelijke. Hierbij was het belangrijk dat er een gevoel van participatie heerst met focus op herkenbaarheid en een gemeenschapsgezindheid. Het resultaat is een combinatie van moderne energiezuinige woningen rond een woonerf met de voordelen van een collectieve ruimte in een groene omgeving. Door de integratie van het oude schoolgebouw in het project konden de geest van de plek van het vroegere buurtschooltje en dus ook een deel van het collectief geheugen behouden blijven.

Bij de vormgeving van dit project werd gezocht naar een woonomgeving met een evenwicht tussen het individuele en het gemeenschappelijke. Hierbij was het belangrijk dat er een gevoel van participatie heerst met focus op herkenbaarheid en een gemeenschapsgezindheid. Het resultaat is een combinatie van moderne energiezuinige woningen rond een woonerf met de voordelen van een collectieve ruimte in een groene omgeving. Door de integratie van het oude schoolgebouw in het project konden de geest van de plek van het vroegere buurtschooltje en dus ook een deel van het collectief geheugen behouden blijven.