Cabin Y

Opdrachtgever: Confidential
Locatie: Mobiel
Realisatie: 2018 – 2019
Ontwerpteam: David Driesen, Tom Verschueren
Fotografie: Bart Gosselin
Oppervlakte: 12 m²


In 2003 werd Blob VB3 ontworpen, een mobiele polyester woonunit in de vorm van een ei die een potentieel duurzaam antwoord bood op het gebrek aan open ruimte en groen in Vlaanderen. Flexibiliteit betekent namelijk nog steeds duurzaamheid: Geen vaste constructies, maar verplaatsbare woonobjecten die gegroepeerd kunnen worden aan de rand van steden en dorpen. De reproductie van dit prototype bleek echter budgettair niet haalbaar.

Het ontwerp van Cabin Y kadert binnen dezelfde visie, maar hierbij werden de doelstellingen wegens een snel evoluerende wereld van duurzaamheid en circulaire economie bijgesteld. Aan de basis van deze mobiele woonunit liggen eenvoud, budgetvriendelijkheid, zelfvoorziening en gebruik van circulaire materialen.

Cabin Y bestaat uit een balkvormig volume met een footprint van 6 op 2,4 m en een hoogte van 3,4 m en is daardoor gemakkelijk vervoerbaar met een vrachtwagen met dieplader. Het uitgangspunt was om Cabin Y zo licht mogelijk te maken. Het constructieprincipe bestaat uit een intelligent systeem van tien houten portieken die door middel van rvs-spankabels in een X-vorm met elkaar worden verbonden, waardoor de trek- en drukkrachten geneutraliseerd worden bij het optillen met een kraan. Tussen de houten portieken werd thermische isolatie geplaatst. De buitenkant werd afgewerkt met gebrand larikshout en binnenin werd wit geolied grenenhout gebruikt.

De unit is uitgerust met een toilet, een douche en een slaapduplex. Fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak voorzien de woonunit van hernieuwbare energie. De voorzijde bestaat volledig uit glas door middel van een stalen pivoterende deur.

Cabin Y bestaat uit een balkvormig volume met een footprint van 6 op 2,4 m en een hoogte van 3,4 m en is daardoor gemakkelijk vervoerbaar met een vrachtwagen met dieplader. Het uitgangspunt was om Cabin Y zo licht mogelijk te maken. Het constructieprincipe bestaat uit een intelligent systeem van tien houten portieken die door middel van rvs-spankabels in een X-vorm met elkaar worden verbonden, waardoor de trek- en drukkrachten geneutraliseerd worden bij het optillen met een kraan. Tussen de houten portieken werd thermische isolatie geplaatst. De buitenkant werd afgewerkt met gebrand larikshout en binnenin werd wit geolied grenenhout gebruikt.

De unit is uitgerust met een toilet, een douche en een slaapduplex. Fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak voorzien de woonunit van hernieuwbare energie. De voorzijde bestaat volledig uit glas door middel van een stalen pivoterende deur.