House BVA

Client: B–VA
Location: Turnhout
Realization: 2004 – 2007
Design team: David Driesen, Tom Verschueren, Sacha Bratkowsky, Lindsay Rinckhout
Structural engineer: ASB
Photography: Frederik Vercruysse
Surface: 324 m²
Publications


A decayed spot in the street is replaced by a simple new building, consisting of two layers with saddle roof. The closed façade, built in brick, is an answer to the client’s request for privacy on the street side. The brick work in front of the windows, articulated with perforations, functions as sun protection and provides a feeling of security. The house literally turns away from the street.

In stark contrast to the closed façade at the street side there is the transparent façade at the garden side. Both the roof and the wall are entirely in glass. Green U-shaped profile glass and float glass allow light to fill the house and define the atmosphere inside.

The internal organization is characterized by the open – closed principle: Service spaces are situated on the street side and the living- and bedrooms are on the garden site. A characteristic of the floor plan is the corridor that connects the street and garden, referring to the typical Flemish alley.

In stark contrast to the closed façade at the street side there is the transparent façade at the garden side. Both the roof and the wall are entirely in glass. Green U-shaped profile glass and float glass allow light to fill the house and define the atmosphere inside.

The internal organization is characterized by the open – closed principle: Service spaces are situated on the street side and the living- and bedrooms are on the garden site. A characteristic of the floor plan is the corridor that connects the street and garden, referring to the typical Flemish alley.