Cabin Y

Client: Confidential
Location: Mobile
Realization: 2018 – 2019
Design team: David Driesen, Tom Verschueren
Photography: Bart Gosselin
Surface: 12 m²


Blob VB3
was designed in 2003, a mobile polyester living unit in the shape of an egg that offered a potential sustainable answer to the lack of open space and greenery in Flanders. Flexibility still means sustainability: No fixed constructions, but movable residential objects that can be grouped on the outskirts of cities and villages. However, the reproduction of this prototype proved not to be feasible from a financial point of view.

The design of Cabin Y fits within the same vision, but the objectives were adjusted according to the rapidly evolving world of sustainability and circular economy. The design is based on simplicity, budget-friendliness, self-sufficiency and the use of circular materials.

Cabin Y consists of a beam-shaped volume with a footprint of 6 by 2,4 metres and a height of 3,4 metre and is therefore easily transportable with a truck with a flatbed trailer. The goal was to make the cabin as light as possible. The construction principle consists of an intelligent system of ten wooden porches that are connected by stainless steel tension cables in an X-shape, whereby the tensile and compressive forces are neutralized when lifting with a crane. Between the wooden porches there is thermal insulation installed. The exterior is executed in burnt larch wood and for the interior white oiled pine was used.

The unit is equipped with a toilet, a shower and duplex sleeping accommodation. Photovoltaic solar panels on the roof provide the living unit with renewable energy. The front facade is entirely in glass with a steel frame as pivoting door.

Cabin Y consists of a beam-shaped volume with a footprint of 6 by 2,4 metres and a height of 3,4 metre and is therefore easily transportable with a truck with a flatbed trailer. The goal was to make the cabin as light as possible. The construction principle consists of an intelligent system of ten wooden porches that are connected by stainless steel tension cables in an X-shape, whereby the tensile and compressive forces are neutralized when lifting with a crane. Between the wooden porches there is thermal insulation installed. The exterior is executed in burnt larch wood and for the interior white oiled pine was used.

The unit is equipped with a toilet, a shower and duplex sleeping accommodation. Photovoltaic solar panels on the roof provide the living unit with renewable energy. The front facade is entirely in glass with a steel frame as pivoting door.